Skip to main content

Wandelen met Natuur-F(r)ans

Vandaag had ik de eer om te mogen wandelen met Frans Kapteijns, een toegankelijke en gemoedelijke mens, met hart voor de natuur. Daarin vinden we elkaar. Want ook ik, Monique Timmermans (schrijfster van Natuurlijk gedacht), kan ontzettend genieten van alles wat groeit en bloeit in ons altijd verrassend Brabants landschap.

Vraag en vroeg

Over het antwoord op mijn vraag wat Frans het mooiste gebied vindt om mij te laten zien, hoeft hij niet lang te denken; zijn thuisgebied “Kampina” natuurlijk. Door zo’n overtuigend antwoord is mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Laat maar zien dan! We vertrekken om 7 uur ’s ochtends vanaf de parkeerplaats aan de Annadreef in Boxtel. Normaal lig ik om deze tijd nog lekker in mijn bed maar ik ben blij dat ik vandaag de moeite heb genomen om wat eerder onder de dekens vandaan te komen. We zijn nog maar net op pad als we een rund met pasgeboren kalfje zien. We laten ze rustig liggen en genieten er op gepaste afstand van. Terwijl de zon voorzichtig haar stralen laat zien, wordt onze aandacht getrokken door een zestal reeën die rustig staan te grazen tussen de in optrekkende mist gehulde pijpenstrootjes. Zelfs op dit vroege tijdstip zijn we niet de enige bezoekers hier. Een dame slaat het prachtige tafereeltje ook gade en legt het vast met haar fototoestel.

Verwondering

We vervolgen rustig ons pad en luisteren naar het fraaie ochtendgezang dat een gemengd vogelkoor aan ons ten gehore brengt. Een overfanatieke Boomklever geeft soms overtuigende solo’s weg, begeleid door het geroffel van de Grote bonte specht. Achter een stuifduin ontwaart zich een sprookjesachtig ven. In het water weerspiegelen de door zon oranje-oplichtende stammen. Het doet haast on-Nederlands aan. Ik waan me bijna op de Afrikaanse savanne door de weidsheid en rust die ik hier ervaar. Zo focussen we ons in het begin van de wandeling vooral op wat dit gouden uurtje ons aan schoonheid te bieden heeft.

Natuurlijk gedacht

Als we “Huize Kampina” gepasseerd zijn komen de gesprekken op gang. Frans en ik blijken beiden mooie jeugdherinneringen te hebben aan “de Wielen” in Nistelrode. Grappig hoe we al snel ontdekken dat we heel ver familie lijken te zijn. Wat is Brabant dan klein. Maar in dat kleine gebied is genoeg te ontdekken. Dat heb ik afgelopen jaar zelf ervaren toen ik voor mijn boek Natuurlijk gedacht alle natuurgebieden in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden bezocht. In elk gebied maakte ik foto’s. Als vanzelf kwamen ook de verbazing en gedachten die ik omzette in gedichtjes en versjes; afwisselend prikkelend, humoristisch of inspirerend. Bij ieder gebied heb ik een mogelijk startknooppunt van “Wandelroutenetwerk Brabant” en soms verwijzingen naar andere bewegwijzerde routes gezet. GPS-coördinaten brengen de lezer naar een parkeergelegenheid in de buurt. Het verbaasde me dat er zoveel plekken dichtbij waren te vinden waar ik nog niet eerder geweest was. Ieder seizoen, elk weertype of verschillend tijdstip biedt nieuwe ervaringen. Zo ook hier in “Kampina” waar we inmiddels een rivier genaderd zijn.

NatuurF(r)ans

Het blijkt de Beerze te zijn die hier dankzij de inspanningen van visionair Van Tienhoven in de vorige eeuw het kanaliseren bespaard is gebleven. De stroom kronkelt tussen de bomen door. Het ijzerrijke roestbruine water staat gezond hoog. De warme zonnestralen op de koele beek zorgen voor een mystiek rookgordijn. Prachtig! Terwijl ik fanatiek foto’s maak, raakt Frans in gesprek met een toevallige passante. Zij kent het gebied op haar duimpje en vertelt enthousiast over de vijf landschapstypes die je in “Kampina” kunt aantreffen als je daar oog voor hebt. “Als je zoiets in je achtertuin vindt, dan hoef je niet ver van huis om het mooi te hebben”. Frans kan deze opmerking alleen maar beamen en ik begrijp hen wel want het is ook gewoon fijn om hier te zijn.

Als je dan, net als ik vandaag, de luxe hebt om een natuurkenner als Frans Kapteijns aan je zijde te hebben, die de geschiedenis van het natuurgebied kent en vol verhalen over de aanwezige flora en fauna zit, dan kan in mijn ogen de dag niet meer stuk. Van Els tot Wielewaal, van Vogelkers tot Dalkruid; inspiratiebron “Kampina” blijkt onuitputtelijk voor natuurF(r)ans.

Stralen

Toen ik in de auto op weg naar huis reed, maakte de zon plaats voor nattigheid. Toch overheerste in mij het warme gevoel van gemoedelijke sfeer en de positieve energie van wederom een mooi wandelavontuur. In de achteruitkijkspiegel zie ik mijn ogen tevreden stralen. Dit vraagt naar meer!

Cadeautip

U kunt “Deel 1 van Natuurlijk gedacht” voor € 15,= excl. verzendkosten verkrijgen via de website https://monique-timmermans.nl/natuurlijk-gedacht-brabantse-kempen. Het boekje is tevens verkrijgbaar bij Bruna Eersel en de Toeristische informatiepunten in Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel.

Voor deel 2 bewandelde Monique de natuurgebieden van de gemeenten waarin Natuurgrenspark De Groote Heide ligt. Deel 2 wordt verwacht in oktober 2021. Ook dit boek zal voor € 15,= excl. verzendkosten te koop zijn via haar website https://monique-timmermans.nl/natuurlijk-gedacht-groote-heide en tevens bij de Toeristische informatiepunten in Budel, Hamont-Achel, Heeze, Leende, Leenderstrijp, Pelt, Sterksel en Valkenswaard.

Gedicht ontmoeten door Monique Timmermans
Gedicht Natuurlijk Gedacht Kampina