Skip to main content

Natuurlijk gedacht deel 2, De Groote Heide

Kaft Natuurlijk gedacht deel 2

Auteur:   Monique Timmermans
Vormgeving:  Joris de Mol, Reclamestudio Digi-Z
Uitgever:  Monique Timmermans
ISBN:  978-90-831191-1-3
NUR:  275
Bladzijden:  92
Omslag:  Softcover
Illustraties:  Fullcolor
Afmeting:  A5-formaat

 

Grenspark De Groote Heide ontdekken

In dit boekje vindt u toegankelijke versjes en gedichtjes dicht bij mens en natuur. U kunt een mix van prikkelende, inspirerende en humoristische teksten verwachten.

Bij het maken van het eerste deel van Natuurlijk gedacht, merkte ik al dat dicht bij huis ontzettend veel plekken de moeite van het ontdekken waard zijn. Het besluit om de verkenningstocht in mijn geboortestreek voort te zetten, was daarom makkelijk genomen. Een nieuw gebied om te beleven werd gevonden in ‘Natuurgrenspark De Groote Heide’, dat volledig in de Kempische grensstreek ligt.

Het natuurgrenspark is gelegen in de gemeenten: Cranendonck, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard. Het gebied sluit aan op gemeente Eindhoven, die ook deelneemt in de samenwerking. Ik was aangenaam verrast hoe de natuur in deze streek geleidelijk overgaat in het stedelijke. Uit geografisch oogpunt heb ik de gemeente Aalst-Waalre ook toegevoegd.

Rond 1900 was in het beschreven gebied één groot aaneengesloten heidegebied. Sindsdien zijn grote delen ontgonnen. Natuurgrenspark De Groote Heide gelooft in het samenspel tussen mens en natuur en zoekt een balans tussen het recreatieve genieten en het behoud van ons gezamenlijk natuurschoon. Zo kan iedereen (blijven) genieten van dit bijzondere gebied. Meer informatie over Natuurgrenspark De Groote heide vindt u hier.

Het was leuk om over de grens in Pelt en Hamont-Achel te wandelen; heerlijk te struinen over zandpaden omzoomd met grote oude bomen en een enorme diversiteit aan bloemen, grassen en struiken.

Met zoveel afwisseling was het niet moeilijk om mijn gedachten de vrije loop te laten.

Beleef je met me mee?

Foto bij gedicht "De tijd nemen"

“Er is een tijd van komen
Er is een tijd van gaan
Uiteindelijk gaat het dus vooral om
Wat je in de tussentijd hebt gedaan”

Gedicht “De tijd nemen” uit deel 2 “Natuurlijk gedacht”.

Voorbeeldpagina deel 2 Natuurlijk gedacht

Pagina 14-15 uit het boek Natuurlijk gedacht, deel 2

Opbouw van het boek

In deel twee bezoek ik natuur in Aalst-Waalre, Cranendonck, Gennep, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt, Stratum en Valkenswaard. Bij iedere foto staat een mogelijk startknooppunt voor een wandeling. Om deze wandelknooppunten te bepalen, is gebruik gemaakt van de websites van Visit Brabant, Visit Noord-Limburg en Wandelknooppunt België. Als op hetzelfde startpunt andere bewegwijzerde routes zijn, staat dit vermeld. Met behulp van de GPS-coördinaten vindt u een parkeergelegenheid in de buurt. Door het scannen van de QR-code bij de overzichtskaart komt u op een speciale pagina op deze website waar de parkeerplaatsen en de natuurgebieden aangegeven staan op een meer gedetailleerde kaart.  Alle foto’s zijn gemaakt met de camera van mijn mobiele telefoon. Het doel was namelijk niet om professionele foto’s te maken van de natuur gezien door een telelens maar juist van de natuur zoals eenieder die zou kunnen zien met het blote oog.

Foto’s en gedichten op poster of …

Omdat de foto’s en gedichten allemaal in eigen beheer zijn, is er veel mogelijk op het gebied van posters, kaarten, kalenders of wat dan ook. Heeft u zelf creatieve ideeën hierover dan kunt u contact opnemen met Reclamestudio Digi-Z om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Er kan misschien wel meer dan u denkt.

Bezochte natuurgebieden in deel 2

Kaart met bezochte wandelgebieden voor Natuurlijk gedacht, deel 2